Saltear al contenido principal
Cèlia Catà: “Ens Espera Un Tram Final De Lliga Complicat Però Jugarem Les Nostres Cartes” || Cèlia Catà: “Nos Espera Un Tramo Final De Liga Complicado Pero Jugaremos Nuestras Cartas”

Cèlia Catà: “Ens espera un tram final de lliga complicat però jugarem les nostres cartes” || Cèlia Catà: “Nos espera un tramo final de liga complicado pero jugaremos nuestras cartas”

La jugadora de la Penya Esplugues Cèlia Catà (Mataró, 22 anys) assegura que afronten el tram final de la lliga amb la mateixa idea que han enfocat tota la temporada: competir cada partit. Cèlia Catà (tanca) considera que l’equip treballa dur cada dia per arribar tant amunt com puguin. Es va iniciar en el futbol sala al C.E. Futsal Mataró. Abans de debutar a 1a divisió amb el mític F.S. Gironella fa sis temporades, també va lluir el colors del C.E. Arenys de Munt.

Graduada en Fisioteràpia per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), cursa actualment un Màster en Fisioteràpia Esportiva i Readaptació a l’Activitat Física a l’Escola Universitària Gimbernat (EUG). Cèlia Catà, que no entén la vida sense esport, ha guanyat la Copa Catalunya 2014 (F.S. Gironella), i 2016, 2017 i 2018 (A.E. Penya Esplugues), i anteriorment el Campionat d’Espanya sub-17 amb la selecció catalana.

Acabeu d’entrar a la recta final de la lliga. Amb quina perspectiva l’afronteu?
L’afrontem amb la mateixa idea que hem enfocat tota la temporada: competir cada partit. Sabem que a priori ens espera un tram final de lliga complicat però jugarem les nostres cartes amb l’objectiu de treure’n els millors resultats. Serà difícil. Ara és quan tots els equips ens disputem coses: el títol de Lliga, la participació a la Copa o la permanència. I aquí ningú regala res.

Sou un equip experimentat però molt jove. Quina projecció de futur li veus? Arribarà el dia que un equip català guanyi la Copa o fins i tot la Lliga?
Tot i la mitjana d’edat tan baixa de l’equip, tenim la sort de portar ja unes quantes temporades juntes a la categoria, conservant des de fa ja tres anys un mateix bloc de jugadores al qual s’hi han anat sumant noves incorporacions per les baixes que es produeixen a final de temporada. La continuïtat del grup no garanteix cap èxit, però facilita la compenetració i la manera de treballar. També hem tingut bons entrenadors, i això ajuda. De cara al futur, qui sap… nosaltres treballem cada dia per poder arribar tant amunt com puguem. Tant de bo guanyar algun dia la Copa d’Espanya o la Lliga! De moment, però, aquestes dues fites ens queden una mica lluny. Tot i això, espero que algun dia un equip català s’alci amb el títol de Lliga o amb el de Copa. Si tinc la sort de ser-hi, fantàstic; si no és així, me n’alegraré tant o més que si hi fos. El nivell del futbol sala femení català ha millorat, almenys a la base. Ho observem si donem un cop d’ull als campionats de seleccions autonòmiques i de clubs dels últims anys. Ara falta que aquestes jugadores que pugen vulguin seguir jugant, millorant i competint per arribar, potser algun dia, a la màxima categoria. De totes maneres, a nivell sènior, Catalunya encara està un esglaó per sota de moltes comunitats. El que també ens diferencia de la majoria d’equips de la 1a divisió són les condicions i els recursos. A nivell econòmic i estructural partim en un clar desavantatge. Possiblement, fins que això no s’iguali, no podrem disputar una temporada sencera de tu a tu contra els equips grans.

Ets tanca i ara mateix ets la màxima golejadora de l’equip. Com s’explica?
Jo intento ajudar a l’equip en tot el que puc, i si és fent gols, doncs benvinguts siguin. M’agrada marcar i estic contenta d’haver fet tots aquests gols, però per mi ser la màxima golejadora de l’equip és un fet anecdòtic. La posició a la pista no té per què ser condicionant dels gols que es poden aportar. Es donen moltes situacions del joc com l’estratègia o les arribades de la segona línia en les transicions que faciliten les finalitzacions de jugadores que a priori juguen més endarrerides. No ens caracteritzem per ser un conjunt molt golejador i tampoc tenim una jugadora que marqui les diferències en aquesta faceta. És un aspecte que està bastant repartit entre totes.

Quins són els teus reptes personals com a jugadora, tant per aquesta temporada com per les que vinguin després?
A nivell personal el meu repte és superar-me, voler ser millor que la Cèlia d’ahir, la de fa un mes i la de la temporada passada. Soc molt exigent amb mi mateixa perquè entenc la competició d’aquesta manera i també perquè crec que de la millora individual de cada jugadora sempre se’n beneficia l’equip.

Sense ser professional, què fa que sacrifiquis tantes hores i tots els caps de setmana voltant per Espanya des de fa tants anys?
Des de ben petita he estat vinculada a l’esport, sobretot a l’esport d’equip. Això m’ha fet aprendre valors com el compromís, la disciplina i el treball en equip. M’ha fet ser qui soc. No sabria entendre la vida sense l’esport. Poder jugar a la màxima categoria del futbol sala per mi és il·lusionant i emocionant. Per tant, m’ho prenc més com un gran esforç que un sacrifici. Si el que vull és jugar al màxim nivell, això és el que hi ha. Al final nosaltres escollim, no ens obliga ningú a ser aquí. Ho faig perquè em compensa, m’omple i m’ho passo bé. Quan no em compensi i deixi de sentir nervis a l’estòmac abans de cada partit, haurà arribat el moment de deixar-ho. De moment, segueixo posant-me nerviosa com el primer dia abans de sortir a la pista.

Avui es parla més que mai de l’esport femení i dels seus èxits. Què li falta al futbol sala femení per equiparar-se amb el masculí? I què li falta per ser olímpic?
Li falten principalment tres coses: la visibilitat, els recursos i la professionalització. Aquests tres aspectes estan vinculats. La visibilitat porta a l’interès per part de tercers, aquests aposten pels equips i aporten recursos, amb els recursos es poden millorar les condicions de les jugadores i avançar cap a la professionalització. Aquest any s’ha fet un gran pas endavant amb la disputa de la primera Eurocopa femenina oficial organitzada per la UEFA i guanyada per la selecció espanyola, però encara queda molt camí per recórrer. Pel que fa al tema del reconeixement olímpic, crec que és molt complicat. Però, sent optimistes, en els passats Jocs Olímpics de la Joventut celebrats a Buenos Aires es va optar per donar cabuda al futbol sala, essent una de les disciplines més seguides pels espectadors. Sempre pot ser que arribi a ser un dels ‘esports convidats’ que tria l’organització. Tant de bo arribi el dia en què gaudim del futbol sala olímpic, no perdem l’esperança!

_____________________________________________________________________________________________________________________

La jugadora de la Penya Esplugues Cèlia Catà (Mataró, 22 años) asegura que afrontan el tramo final de la liga con la misma idea que han enfocado toda la temporada: competir cada partido. Cèlia Catà (cierre) considera que el equipo trabaja duro cada día para llegar tan alto como puedan. Se inició en el fútbol sala en el C.E. Futsal Mataró. Antes de debutar en 1ª división con el mítico F.S. Gironella hace seis temporadas, también lució los colores del C.E. Arenys de Munt.

Graduada en Fisioterapia por la Universidad Autónoma de Barcelona (UAB), cursa actualmente un Master en Fisioterapia Deportiva y Readaptación a la Actividad Física en la Escola Universitària Gimbernat (EUG). Cèlia Catà, que no entiende la vida sin el deporte, ha ganado la Copa Catalunya 2014 (F.S. Gironella), y 2016, 2017 y 2018 (A.E. Penya Esplugues), y anteriormente el Campeonato de España sub-17 con la selección catalana.

Acabáis de entrar en la recta final de la liga. ¿Con qué perspectiva la afrontáis?
La afrontamos con la misma idea que hemos enfocado toda la temporada: competir cada partido. Sabemos que a priori nos espera un tramo final de liga complicado pero jugaremos nuestras cartas con el objetivo de sacar los mejores resultados. Será difícil. Ahora es cuando todos los equipos nos disputamos cosas: el título de Liga, la participación en la Copa o la permanencia. Y aquí nadie regala nada.

Sois un equipo experimentado pero muy joven. ¿Qué proyección de futuro le ves? ¿Llegará el día en que un equipo catalán gane la Copa o incluso la Liga?
A pesar de la media de edad tan baja del equipo, tenemos la suerte de llevar ya unas cuantas temporadas juntas en la categoría, conservando desde hace ya tres años un mismo bloque de jugadoras al que se han ido sumando nuevas incorporaciones por las bajas que se producen a final de temporada. La continuidad del grupo no garantiza ningún éxito, pero facilita la compenetración y la manera de trabajar. También hemos tenido buenos entrenadores, y eso ayuda. De cara al futuro, quien sabe… nosotras trabajamos cada día para poder llegar tan alto como podamos. ¡Ojalá ganar algún día la Copa de España o la Liga! De momento, sin embargo, estos dos hitos nos quedan un poco lejos. A pesar de ello, espero que algún día un equipo catalán se alce con el título de Liga o con el de Copa. Si tengo la suerte de formar parte de él, fantástico; si no es así, me alegraré tanto o más que si estuviera. El nivel del fútbol sala femenino catalán ha mejorado, al menos en la base. Lo observamos si echamos un vistazo a los campeonatos de selecciones autonómicas y de clubes de los últimos años. Ahora falta que estas jugadoras que suben quieran seguir jugando, mejorando y compitiendo para llegar, tal vez algún día, a la máxima categoría. De todos modos, a nivel senior, Cataluña todavía está un peldaño por debajo de muchas comunidades. Lo que también nos diferencia de la mayoría de equipos de la 1ª división son las condiciones y los recursos. A nivel económico y estructural partimos en una clara desventaja. Posiblemente, hasta que esto no se iguale, no podremos disputar una temporada entera de tú a tú contra los equipos grandes.

Eres cierre y ahora mismo eres la máxima goleadora del equipo. ¿Cómo se explica?
Yo intento ayudar al equipo en todo lo que puedo, y si es haciendo goles, pues bienvenidos sean. Me gusta marcar y estoy contenta de haber hecho todos estos goles, pero para mí ser la máxima goleadora del equipo es un hecho anecdótico. La posición en la pista no tiene por qué ser condicionante de los goles que se pueden aportar. Se dan muchas situaciones del juego como la estrategia o las llegadas de la segunda línea en las transiciones que facilitan las finalizaciones de jugadoras que a priori juegan más atrasadas. No nos caracterizamos por ser un conjunto muy goleador y tampoco tenemos una jugadora que marque las diferencias en esta faceta. Es un aspecto que está bastante repartido entre todas.

¿Cuáles son tus retos personales como jugadora, tanto para esta temporada como para las que vengan después?
A nivel personal mi reto es superarme, querer ser mejor que la Cèlia de ayer, la de hace un mes y la de la temporada pasada. Soy muy exigente conmigo misma porque entiendo la competición de esta manera y también porque creo que de la mejora individual de cada jugadora siempre se beneficia el equipo.

¿Sin ser profesional, que hace que sacrifiques tantas horas y todos los fines de semana viajando por España desde hace tantos años?
Desde muy pequeña he estado vinculada al deporte, sobre todo al deporte de equipo. Esto me ha hecho aprender valores como el compromiso, la disciplina y el trabajo en equipo. Me ha hecho ser quien soy. No sabría entender la vida sin el deporte. Poder jugar en la máxima categoría del fútbol sala para mí es ilusionante y emocionante. Por lo tanto, me lo tomo más como un gran esfuerzo que un sacrificio. Si lo que quiero es jugar al máximo nivel, eso es lo que hay. Al final nosotras elegimos, no nos obliga nadie a estar aquí. Lo hago porque me compensa, me llena y me lo paso bien. Cuando no me compense y deje de sentir nervios en el estómago antes de cada partido, habrá llegado el momento de dejarlo. De momento, sigo poniéndome nerviosa como el primer día antes de salir a la pista.

Hoy se habla más que nunca del deporte femenino y de sus logros. ¿Qué le falta al fútbol sala femenino para equipararse con el masculino? ¿Y qué le falta para ser olímpico?
Le faltan principalmente tres cosas: la visibilidad, los recursos y la profesionalización. Estos tres aspectos están vinculados. La visibilidad lleva al interés por parte de terceros, estos apuestan por los equipos y aportan recursos, con los recursos se pueden mejorar las condiciones de las jugadoras y avanzar hacia la profesionalización. Este año se ha dado un gran paso adelante con la disputa de la primera Eurocopa femenina oficial organizada por la UEFA y ganada por la selección española, pero aún queda mucho camino por recorrer. Con respecto al tema del reconocimiento olímpico, creo que es muy complicado. Pero, siendo optimistas, en los pasados ​​Juegos Olímpicos de la Juventud celebrados en Buenos Aires se optó por dar cabida al fútbol sala, siendo una de las disciplinas más seguidas por los espectadores. Siempre puede ser que llegue a ser uno de los ‘deportes invitados’ que elige la organización. ¡Ojalá llegue el día en que disfrutemos del fútbol sala olímpico, no perdamos la esperanza!

Volver arriba